Att tänka på inför barnets första mobiltelefon

Som förälder vill du så klart ditt barns bästa och det inkluderar trygghet både för barnet och dig själv. Många föräldrar känner sig därför lite kluvna inför frågan om när ett barn ska få ha en egen mobiltelefon. Och vad är viktigt att tänka på?

För att börja med det rent praktiska så är det A och O att ge barnet en telefon som är användarvänlig och av god kvalitet. Genom att köpa en begagnad iPhone 11 får du det allra bästa till ett riktigt bra pris. Dessutom kommer telefonen med en ettårig garanti, vilket är särskilt bra när det är barn som ska använda den. Den här modellen har många finesser och fördelar, inte minst

  • knivskarp skärm med högkvalitativ färgåtergivning
  • perfekt kamera med funktioner som nattläge, vidvinkel och zoom
  • Face-ID så att inga andra än du och ditt barn kan använda telefonen

Vilken ålder är bäst?

Det verkar som att dagens barn är födda med teknik i fingerspetsarna. Medan äldre generationer kämpar med knappar och appar faller det helt naturligt för små barn att navigera på skärmarna. Riktigt hur ungt barnet ska vara när det får sin första mobil är omdebatterat. I Sverige gjordes en stor undersökning år 2017 för att se vilken ålder som var vanligast och det visade sig att genomsnittsåldern låg på mellan nio och tio. Visst finns det många barn som är ännu yngre och framförallt är det upp till föräldern att avgöra när det är dags.

Skärmtid och föräldrakontroll

Många föräldrar oroar sig för den så kallade skärmtiden när det kommer till sina barn. Studier har dock visat att det inte är själva skärmtiden som kan vara skadlig för barn, utan snarare vilket innehåll de tittar på. Här är det alltså upp till föräldern att hålla koll på mobilen och vad barnet gör med den. Det finns inställningar som låter dig bestämma vilka appar som är tillåtna eller ej, hur länge barnet ska kunna använda telefonen och vilka sidor som ska blockeras helt. En iPhone 11 ger möjligheter att ställa in föräldrakontroll av barnets mobil, och det gör den trygg för både vuxna som små.