Få gympakläderna fria från bakterier

Alla som har barn vet att träningskläder kan vara väldigt svåra att få rena. Trots otaliga tvättar vill den där fräna lukten aldrig riktigt ge med sig. Så hur ska du egentligen göra för att bli kvitt den? Det får du svar på här.

Om dina barn har gympa några gånger i veckan kommer deras träningskläder snabbt bli slitna och börja lukta. Eftersom de svettas i kläderna kommer dessa lukta direkt. Det är inte svetten i sig självt som luktar utan det faktum att kroppen börjar utsöndra ämnen som talg. Kombinationen med bakterier gör att det bildas en väldigt otrevlig lukt.

Tvätta helst kläderna direkt

Om du har möjlighet är det bäst att tvätta kläderna så snart ditt barn är hemma från skolan. Använd gärna ett svampdödande tvättmedel som är speciellt framtaget för att få bort dålig lukt. Om du inte har möjlighet att tvätta direkt kan du be ditt barn hänga upp kläderna så snart denne kommer hem. Glöm inte att vända dem ut och in. De bör även tvättas ut och in eftersom det är på insidan som det mesta av svetten sitter.

Bakterierna dör först i 60 grader

Du bör alltid följa tvättråden på plaggen men var medveten om att bakterier dör först i 60 grader. Funktionskläder som är tillverkade i syntet brukar inte tåla höga temperaturer. Men om du verkligen vill vara säker på att ta död på alla bakterier så är 60 grader ett måste. Kolla först vilket material träningskläderna är tillverkade i. Om det är bomull eller andra naturmaterial brukar de tåla en tvätt. Du måste själv överväga om det är värt risken eller inte. Andra tvättråd som är bra att ha med sig är följande:

  • Ta inte för mycket tvättmedel, då finns det risk att det ligger kvar rester i kläderna.
  • Använd inte sköljmedel till träningskläder då plaggen kommer att andas sämre.
  • Tänk på att många träningskläder inte tål att torktumlas. Det bästa är att låta plaggen lufttorka.

Ta till husmorsknep

Om du testat allt och ingenting hjälper kan du försöka dig på gamla hederliga husmorsknep. Ättika och bikarbonat är till exempel en räddare i nöden för att ta bort dålig lukt. Börja med att lägga kläderna i blöt i cirka 20 minuter. Spä ut ättikan i vatten så det inte blir för starkt. Det brukar rekommenderas att du använder 24-procentig ättika. Ta två deciliter till 10 liter vatten. Du kan även hälla ättikan direkt i tvättmedelsfacket på tvättmaskinen om du föredrar det. När kläderna har legat och dragit i ättikan kan du tvätta dem en gång till för att försäkra dig om att de blir riktigt rena. Sedan bör det mesta av lukten ha försvunnit. Det sämsta du kan göra är att låta kläderna ligga kvar i väskan under flera dagar. Därför bör du säga till dina barn att de alltid ska plocka upp dem när de kommer hem. Annars är det lätt att de glöms bort och blir liggande tills nästa gång det är dags för en gymnastiklektion.