Så säkrar du upp familjeekonomin

Genom att ha kontroll på ekonomin och utgifterna kan du bli mer ekonomiskt smart. Att göra av med mindre pengar är nyckeln till att få en stabilare ekonomi. Sedan är det bra att spara lite pengar för extra säkerhet.

Med hög inflation, matpriser som rusar och höga räntor är det viktigare än någonsin att ha koll på privatekonomin, inte minst om du har barn. Ibland kan dock ekonomin hamna i en knivig situation. När krisen är ett faktum är smslån en bra utväg. Då kan du snabbt och enkelt undanröja det svåra läget som uppstått i ekonomin.

Lösning vid ekonomisk kris

När du tar ett smslån är det alltid fördelaktigt att inte låna mer än du faktiskt behöver. Det är viktigt att veta precis vad det kommer att kosta dig att ta ett smslån. Kolla om det finns några dolda avgifter, vilken ränta du får och om det tillkommer någon ansökningsavgift. Innan du ska ta ett smslån för att släcka en ekonomisk kris är det bra att fundera över hur pengarna ska betalas tillbaka, ju snabbare du betalar tillbaka desto bättre. Det är en trygghet att veta att det finns smslån om bufferten inte räcker eller den använts till någon annan kris som uppkommit. Tänk på att inte ta ett lån om det inte är nödvändigt.

Buffertspara

Det är alltid bra att försöka vara ekonomiskt smart och ha en viss säkerhet i ekonomin. En viktigt del för att ha en ekonomisk säkerhet är att bygga en buffert. Det bästa är att försöka göra utrymme i ekonomin för att kunna spara ihop en summa pengar. Förvara sedan pengarna på ett vanligt bankkonto för att de ska vara lätt att komma åt. En generell regel är att ha omkring två till fem månadslöner netto i buffertsparande.

Håll nere kostnaderna

När du har barn är du skyldig att ta hand om dem. Det bästa för att bygga en ekonomisk säkerhet är att försöka sänka utgifterna. Mat, bränsle och andra stora utgiftsposter går ofta att göra något åt. Genom att tänka igenom vad du lägger dina pengar på och planera dina inköp kan du frigöra utrymme i familjens ekonomi. Tips för minskade utgifter:

  • Se över försäkringarna.
  • Välj billigare livsmedel.
  • Säg upp streamingtjänster.
  • Jämför priser.
  • Gör smarta prioriteringar