Ekonomitips vid däckbyte för barnfamiljen

Tiderna är inte direkt enkla för barnfamiljer som har en ansträngd ekonomi. Dels är bränslepriserna höga och dels stiger elkostnaderna alltmer. När det är dags att byta däck på bilen blir det därför ofta ännu ett stressmoment. Så behöver det dock inte vara om du tänker lite smart. Läs vidare för att ta reda på hur du byter däck så billigt som möjligt.

Det behöver faktiskt inte kosta massor av pengar att köpa nya däck till bilen. Du behöver bara vara lite smart för att komma billigare undan. I den här texten samlas några tips som gör hela däckbytet billigare och minskar din ekonomiska stress.

Viktigt att byta däck

Det kan vara frestande att fortsätta köra på sina däck trots att de är slitna. Problemet med det är både att det kan vara olagligt och att du dessutom riskerar din familjs liv och hälsa när du gör det. Ett däck bör ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm när det gäller sommarväglag och 3 mm när det gäller vinterväglag. Är djupet mindre än så är däcken tyvärr inte längre säkra. Nya däck är då en otroligt viktig investering och gör att ni kan färdas säkert på vägarna i familjen.

Är man en barnfamilj är det extra viktigt att hålla reda på mönsterdjupet eftersom däcken ofta slits mer för en sådan familj. Det beror på att du säkert kör mer frekvent än andra när du har barn. Det blir helt enkelt många vändor till affären och mycket hämtningar till och från fritidsaktiviteter.

Inför vintern är det extra viktigt att se över sina däck eftersom de behöver ha bra väghållning. Här kan du läsa om hur du vinterrustar bilen när snön faller.

Då behöver du byta däck

  • Mindre mönsterdjup än 1,6 mm för sommardäck
  • Mindre mönsterdjup än 3 mm för vinterdäck
  • När du kört 3000 till 5000 mil på samma däck

Så hittar du däck till bra pris

Så hur ska du då göra för att få tag på så billiga däck som möjligt? A och O är att jämföra priser. Besök därför en jämförelsesajt och titta på vad olika modeller kostar på olika ställen. Ofta kan det skilja hundralappar på priset. Många jämförelsesajter har också recensioner på däcken, något som kan vara bra att läsa. Kör du ofta kan det faktiskt vara bra att välja ett lite dyrare däck av högre kvalitet så att du verkligen får ett bra däck som håller länge. Glöm inte heller att titta efter isgreppsmärkning på däcket så att du får ett däck som klarar vårt svenska vinterväglag bra.

Vet du med dig att du kommer att behöva köpa nya däck till nästa säsong kan det också vara bra att börja göra ekonomiskt utrymme för det redan nu. Undersök om det finns något som ni i familjen kan dra ned på så att ni istället kan lägga pengarna på att spara till däck. Många familjer har till exempel fler streamingtjänster än de hinner använda. Kanske räcker det att bara ha en där era favoritprogram visas?