Så säkras hemmet när barnet börjar gå

När barnet ställer sig upp och tar sina första steg har en av många milstolpar nåtts. Men plötsligt når barnet också upp till en helt annan nivå med sina små händer. Hemmet innehåller många faror för ett litet barn och det är viktigt att förebygga olyckorna innan de händer.

Rear,View,Of,A,Little,Girl,Climbing,Up,The,StairsFör att barnsäkra hemmet finns det ett antal tips och riktlinjer som är bra att ha koll på. Hos 1177 Vårdguiden finns tydlig information för både mindre och större barn. Det finns specialutvecklade produkter och checklistor för att barnsäkra ett hem. Vissa saker har du säkert redan hunnit förebygga, men i takt med att barnet växer uppstår nya situationer. Ibland är det svårt att förutse var riskerna finns och därför är det extra viktigt att bli medveten om dem innan de inträffar. Räkna med att barn är snabba, påhittiga och når betydligt högre än du tror.

Dessa är de största riskerna för barn som går

  • Brännskador
  • Drunkning
  • Fallolyckor
  • Kemikalier
  • Kvävning

Barn som klättrar faller

Ett barn som börjat gå bli ofta mer motiverat till att komma högre upp och hittar dessutom fler möjligheter. Allt som går att klättra på innebär att barnet når ytor i hemmet som är betydligt högre än de kan nå från golvet. Undersök därför vilka dessa ytor kan vara i ditt hem. Bokhyllor, byråer och tv-apparater bör dessutom fästas i väggen då barnets tyngd på hyllplan och lådor kan få möbeln att välta. Ordentlig låsanordning behövs på fönster då barnen nu kan nå handtagen. Ett barn som lyckas ta ut något att klättra på kan även nå upp till balkongräcken. Detsamma gäller barngrindar i trappor där barnet med hjälp av en pall kan klättra över och falla ner i trappan. Tänk på att barn som når dörrhandtag även kan ta sig ut ur hemmet. Lämna aldrig vatten kvar i badkaret då barnet kan klättra över kanten. Om barnet har yngre syskon är det bra att bedöma riskerna kring en eventuell vagga eller spjälsäng om barnet skulle ta sig upp dit. Barnvagnen ska vara säker om barnet försöker klättra upp i den, men tänk på att barn kan även gå iväg med vagnen själv.

Farliga produkter ska flyttas ännu högre

Läkemedel, tvättmedel och andra skadliga ämnen kanske redan flyttats upp, men kan behöva flyttas ännu högre nu. De kan med fördel förvaras i låsta skåp. Äldre syskons lego och pärlor ska också flyttas upp, liksom prydnadsföremål, glas och tändstickor.

Köket största riskzonen

New,Modern,Kitchen,InteriorKöket utgör den del av hemmet som rymmer flest risker. Så fort ett barn kan resa sig mot möbler kan de nå och ta sig upp på bänkytor. Nu är det hög tid att tänka på spisskydd som skapar en kant runt spisplattorna. Placeringen av kastruller ska som rutinåtgärd placeras längst in mot väggen. Förvaringen av köksknivar och bestick kan förvaras i de övre köksskåpen som även kan behöva säkras med barnlås. Kryddhyllan glöms ofta bort, men de starkaste kryddorna bör placeras på de högsta hyllorna. Diskmaskiner som inte är platsbyggda ska vara fastsatta i väggen så att de inte välter om barnet klättrar på en nedfälld lucka.

Något som tyvärr är betydligt svårare att barnsäkra är att leva tillsammans men en närstående med psykisk ohälsa. Det finns dock hjälp och stöd att få.