Håll dig till rätt koder på dopet

Det här med dopgåvor är inte alltid lätt. Hur ger du något som både barnet och föräldrarna kommer komma ihåg dig för? Här följer några tips på bra doppresenter och baby shower gåvor som är välbehövliga och uppskattade.

Är du bjuden på dop och står handfallen gällande vad du faktiskt ska köpa som present? Lugn för tips på doppresent finns det gott om. Det kan egentligen vara alltifrån ett vackert smycke till söta kläder eller en gåva som barnet har behov av långt senare i livet. Beroende på hur nära du står barnets familj kan vissa gåvor vara viktigare att tänka ut än andra. Är du barnets gudmor eller gudfar är valet av presenten av stor vikt.

Vad gäller på ett dop?

Ja, vad gäller egentligen på ett dop? Vilken klädkod ska du tillämpa och vad är smart att tänka på innan du går till kyrkan?

  • Klädkod – Ett dop är en rolig tillställning som välkomnar ett nytt litet liv till vår jord. Därför kan du klä upp dig, gärna i färgglada kläder. Välj dock inget för pråligt utan klä dig gärna i pasteller och ljusa toner snarare än grälla. Undvik svart, det är till för begravningar!
  • Mat och dryck – Ofta avslutas ett dop med en fin middag. Här behöver det inte serveras sju sorters rätter, men en smörgåstårta eller en god middag med förrätt och efterrätt är vanligt. Vin dricks ofta men ingen starksprit.
  • Hur lång tid tar det? – Normalt tar dopet i kyrkan inte så lång tid så det är värt att veta om du har andra små barn med dig. Ofta brukar det ta en halvtimme eller lite mer.
  • Talen – Tänk på att hålla talen seriösa. Det gäller såväl dop som bröllop och andra tillställningar.

Tips på present kan stå på inbjudan

Inte sällan kan du få idéer direkt från föräldrarna om du letar en doppresent. Det är oftast inte som vid bröllop att det står en lista någonstans, men föräldrarna kan faktiskt ha skrivit på kortet; ”Kontakta X för tips på present” eller liknande. Förr i tiden var det ofta en silversked eller skallra eller något liknande som gavs till ett barn på dopdagen. Idag kan det vara lite vad som helst, bara det är en seriös present som barnet kommer ha användning för. Kanske ett guldprytt fotoalbum eller ett vackert smycke med ingraverade initialer.

Om det är du som planerar dopet

Är det du som har ansvaret för att planera dopet finns det många saker att tänka på. För det första är god planering huvudnyckeln för att få ett fint dop. Kyrkorna är ofta uppbokade och det gäller att ta det säkra före det osäkra. Kolla med kyrkan och prästen, sedan gäller det att hitta lokal och sedan att skicka ut inbjudningarna. Glöm heller inte att skicka tackkort till gästerna efter dopet, det hör till vanligt folkvett. Planera också dopklänningen långt i förväg.

När dopet är klart ska det vanligtvis serveras mat. Många anlitar catering och även här gäller det att boka firma i god tid. Välj en cateringfirma som har bra omdömen på nätet eller kanske genom en vän.