Så viktigt är det med en hemförsäkring

Även om en hemförsäkring inte är något tvång är den otroligt viktig att ha den dagen en olycka eller något annat inträffar. Genom att ha en hemförsäkring är alla i din familj skyddade mot oförutsedda händelser. Det är viktigt att ha en hemförsäkring oavsett ålder och boendesituation.

Tänk att du har en riktigt otursdag där du upptäcker att du haft inbrott i förrådet och blivit av med massor med grejer eller att cykeln har blivit stulen under natten. Om du har en hemförsäkring kan du få ersättning för förlusterna annars får du stå för hela kalaset själv och det kan bli dyrt. Det är viktigt att ha en hemförsäkring oavsett boendeform. Det är lika viktigt med hemförsäkring till hyresrätt som om du bor i en villa. Det är alltid viktigt att du skyddar dig, dina saker och ditt boende. I en hyresrätt har din hyresvärd ansvar för den inredningen som är fast men om det inträffar en händelse som skadar dig eller dina ägodelar som du har i lägenheten är det ditt ansvar. En hemförsäkring är viktigt att ha oavsett om du är student eller pensionär. Om du har barn är det extra viktigt att du har en hemförsäkring och ett bra skydd. Barn omfattas också om av hemförsäkringen, meddela bara ditt försäkringsbolag när barnet fötts då blir barnet inskriven i försäkringen.

Många fördelar med en hemförsäkring

Det finns inget juridisk tvång att ha en hemförsäkring. En hemförsäkring är faktiskt mycket mer än att få ersättning för din stulna dator. Du kan exempelvis få ersättning om du råkar orsaka en brand i fastigheten som du bor i. Du har även rättsskydd och kan få ersättning för ombudskostnader vid en juridisk tvist. Om du blir överfallen har du rätt att få ersättning. När du ska ut och resa har du genom hemförsäkringen en reseförsäkring som gäller i 45 dagar. Det är verkligen oumbärligt om du skulle råka bli sjuk eller skadad när du befinner dig utomlands.

Fördelar med hemförsäkring:

• Det ingår reseförsäkring
• Överfallsskydd
• Ansvarsskydd
• Skyddar dig och dina ägodelar

Kontrollera alltid villkoren i försäkringen

En hemförsäkring gäller oftast ett år åt gången och den går att säga upp om ditt behov ändras. Du kanske flyttar ihop med någon och då behövs bara en hemförsäkring för bostaden, det är onödigt med två stycken. Det kan vara bra att komplettera hemförsäkringen med en olycksfallsförsäkring. Om det inte ingår en drulleförsäkring kan det vara värt att teckna en sådan som ett komplement. Den ersätter exempelvis en borttappad mobil, en kaffekopp i datorn eller andra saker som av misstag råkar hända. Men det är viktigt att kolla vilka krav som försäkringsbolaget har. Det gäller alla försäkringar att alltid läsa igenom villkoren för att veta vad som gäller. Den dagen du behöver försäkringen vill du inte få några obehagliga överraskningar. Det är även viktigt att du har rätt försäkringsbelopp för att inte vara underförsäkrad eller för den delen överförsäkrad. Du kan kontrollera att hemförsäkringen är aktuell varje år som du förnyar den.