Bygg din egen gunga

Trägunga

Gungor är en klassisk och omtyckt leksak som passar många åldrar. Både barn och vuxna kan uppskatta en bra gunga. Här har vi samlat några guider för hur du kan bygga din egen gunga. Antingen i trä eller med andra material.

Klassisk trägunga

En klassisk trägunga kan du göra med en robust träplanka som du sedan borrar 2 hål i i vardera ände. I hålen för du sedan in repet som ska hålla upp gångan. Repet är det extra viktigt att du köper av en bra sort, den måste orka hålla både gungan och barnet (eller den vuxna) som ska använda gungan. Fråga i din byggbutik efter ett lämpligt rep. Tänk på att längden på repet behöver vara fyra gånger så långt som längden från trädet eller upphängningsplatsen eftersom de dubblas på vardera ände. Köp hellre lite mer rep än du tror du kommer behöva. För har du en gång klippt repet är det förbrukat.

Tänk på att du kan anpassa gungan så de passar i din stil. Gillar du inte looken av obehandlat trä? Du kan enkelt köpa en lack eller färg för att få den i något som passar din stil eller vad ditt barn gillar. Det går också att hitta rep i många olika färger i en del byggbutiker.

Vart kan jag hänga min gunga?

När du väljer plats att hänga gungan på behöver du tänk på både säkerheten i vikt och i räckvidd. En trädgren måste orka vikten av både gungan och barn, men du måste också se över vad som finns på marken. Finns det andra grenar eller hinder som barnet kan göra sig illa på när de svingar sig bakåt? Den bästa är om det är en kraftig trädgren nära stammen och att det finns mjukt underlag, exempelvis gräsmatta eller mossa, precis under gungan. Ett mjukt underlag gör att ditt barn inte gör sig lika illa ifall de hoppar av. Men tänk på att aldrig låta ditt barn leka med gungan utan vuxen översyn. Barn får lätt för sig att testa saker som kanske inte är säkra, och du är alltid som målsman ansvarig för ditt barns säkerhet.

Videoguider