Så syr du bra kläder till barn

Kläder i trikå är perfekt för barn som leker mycket. Om sy är ett intresse kan du med fördel sy kläder till dina barn. Det finns massor med fina trikåtyger att köpa för att sy barnkläder.

Om du tycker om att sy och har barn kan du med fördel sy lekkläder. Det finns både mönster och tyger för att kunna sy bra kläder till barn som de kan leka i. En typ av tyg som passar perfekt för lek och spring är trikå som är ett mjukt och stretchigt tyg. Det finns ett stort utbud av trikåtyger och förutom barnkläder fungerar trikå perfekt till sömnad av toppar, tights och sommarklänningar för personer i alla åldrar. Kläder i trikå passar perfekt att ha på förskolan där det är mycket lek och spring.

Använd rätt nål och tråd

När du ska sy i trikå är det viktigt att tänka på att ha en stretchnål istället för en universalnål. Den typen av nål har en annan spets vilket gör att maskorna i trikån inte förstörs. För att få ett bra resultat är det bra att inte dra i tyget medan du syr. Om du drar i tyget finns risken att sömmen blir vågig. Efter du har sytt en sömn är det en bra idé att alltid pressa den. När du gör det kommer tråden att smälta in i tyget på ett fint sätt. Genom detta kommer plagget att se köpt ut. Att sy med en overlocksymaskin är att föredra men är inget måste, en sådan symaskin ger fina kanter. När du ska sy i trikå är det bra att välja en tråd som är anpassad för det stretchiga materialet. Använd en tunnare tråd av nylon, bomull eller polyester.

Bra lekkläder

Tights och mjuka byxor som liknar joggingbyxor med mudd längst ner är perfekta plagg för mindre barn att ha när de leker. Det finns mönster att köpa i välsorterade tygaffärer som du kan använda för att sy efter. Du kan även hitta mönster på nätet. Det finns bra mönster för både lång- och kortärmade tröjor. Långa ärmar passar bra på vinterhalvåret och korta under sommaren.