Fidget toys

Fidget toy eller fingertrixare

Kärt barn har många namn. Det finns många olika namn för denna omtyckta leksak eller hjälpmedel. Fidget toy, fingertrixare, stressleksaker och många fler!

Men vad gör en fidget toy? Och vad de är de bra för? Ja, det finns många olika svar på dessa frågor.

Är fidget toys för vuxna eller barn?

Dessa leksaker eller hjälpmedel kan användas av både barn och vuxna.

Men följ alltid åldersrekommendationen på förpackningen för den leksak du köper. De kan finnas inviduella leksaker som har andra åldersgränser.

Vilken fidget toy ska jag välja?

Det finns idag många olika fidget toys på marknaden. Allt ifrån enkla stressbollar till fidgetspinners och mer avancerade leksaker som fidget cube. Vilken som är bäst för dig och ditt barn är såklart svårt att avgöra innan. Vi rekommenderar därför att du börjar med några billigare modeller och testar dig fram.

Du kan även prova med saker du redan har hemma. Kanske kan ett gosedjur fungera som en stressboll, eller så kan en penna fungera ungefär som en fidget cube. Om du märker att dessa har en positiv effekt kan du sedan uppgradera till något mer avancerat.

Hjälper fidget toys dig att fokusera vid ADHD eller autism?

Ja och nej. Det enkla svaret är att nej, de hjälper dig inte fokusera på ett märkbart sätt. I teorin finns de studier som pekar på att trixa runt med exempelvis en penna eller liknande kan hjälpa hjärnan fokusera, och därför borde även fingertrixare och dylikt hjälpa på samma sätt.

Däremot finns det ännu inte idag några studier som tyder på att de faktisst lyckas gör det. Men å andra sidan finns det många användare av dessa leksaker och hjälpmedel som upplever dem som positiva. Om detta är placebo eller faktisk verkan är svårt att säga. Men de verkar inte ha någon negativ effekt i vilket fall. Då detta hade märkts av.

Du kan med andra ord testa dem och bestämma själv om de funkar för dig eller ditt barn.