Om du har möjlighet att bygga en egen lekplats till barnen hemma på din tomt kommer den att bli en källa för spring och skoj i många år. Med lite bra planering kan den följa barnen under hela deras uppväxt och bli ett kärt barndomsminne för resten av livet. Här får du några tips om hur du bör gå till väga för att bygga den bästa lekplatsen.
Satsa på kvalitet
Bland det första du behöver göra är att göra en plan över hur du vill att lekplatsen ska se ut, samt att beställa hem byggmaterial. Det är också klokt att skaffa ordentliga arbetskläder så att du kan jobba fritt utan att smutsa ner dig eller utsätta dig för skaderisk. Bra plagg att använda vid bygge är
- Arbetsbyxor – gärna med många fickor så du har tillgång till alla verktyg
- Arbetsjacka – skyddar mot kyla, regn och vind
- Handskar – ger dig skydd och värme
- Arbetsskor – finns i många varianter och ger dig både grepp och bra skydd
Beroende på vad exakt du vill bygga är det viktigt att materialen du beställer hem är av god kvalitet och fria från gifter och kemikalier. Satsa hellre på välgjorda, ekologiska varor än billigare sorter – det kommer att löna sig i längden.
Välj ett kul tema
När en lekplats nyligen skulle byggas i Göteborg fick barnen i området vara med och rösta på hur den skulle se ut. Det var ju trots allt de som skulle vistas på den och efter att rösterna räknats visade det sig att vissa saker som till exempel kompisgungor och klätterborgar var populärast.
Är barnen gamla nog kan det vara kul att låta dem vara med i beslutsprocessen och det gäller inte bara vad som ska installeras på lekplatsen utan också platsens tema. Har barnen till exempel några favoritfärger eller är de särskilt förtjusta i en viss slags saga? Det har gått över tjugo år sedan den första Harry Potter boken kom ut men den lilla trollkarlen är fortfarande oerhört populär och därför kan ett magiskt slott bli ett fint tema till lekplatsen. Eller varför inte ett prinsessparadis eller ett färggrant hem för drakar och enhörningar?
Säkra området runt lekplatsen
När du bygger en lekplats är det självfallet viktigt att allt där är stabilt och säkert för barnen, men det är lätt att glömma omgivningarna. Om din uteplats är öppen vill du exempelvis se till att andra inte får tillgång till den, eller att dina barn smyger ut och leker när du inte ser dem. Enligt Villaägarnas Riksförbund finns det en hel del dolda faror på en tomt som vattenfyllda plaskdammar, vassa trädgårdsredskap och giftiga växter. De flesta risker kan elimineras enkelt, exempelvis genom att du förvarar det som är vasst i en litet skjul med lås, att du rensar bort ovälkomna växter och sätter upp staket runt sådant du inte vill att barnen ska komma åt. På så sätt blir din lekplats enbart en källa till glädje som barnen kommer uppskatta enormt.