Sy egna barnkläder

barnkläder

Det är både ekonomiskt och miljösmart att göra egna kläder till ditt barn. Eftersom barnkläder kräver mindre tygmängder än kläder för vuxna är det perfekt för den förälder som har intresse för att sy eller gör-det-själv.

Återbruk

Du har säkert gamla kläder och textilier som kan göras om till barnkläder. Ett par trasig byxor kan enkelt sys om till byxor för en 7 åring. Och småbarn är av sin storlek mycket praktiska att sy kläder till eftersom de behövs ganska små tygbitar. Perfekt för återbruk!

Exempelvis två gamla byxor som inte alls går att rädda går att sy om till barnbyxor.

Du som gillar loppis och second hand kan även hålla utkik efter gamla gardiner eller dukar som kan användas för att sy nya klädesplagg. En gammal cafegardin kanske kan bli en fin kjol till din 5 åring?

Laga kläder med tyglappar

Det är också bra att lära sig sy på tyglappar. Med denna enkla teknik kan du rädda kläder som har mindre fel. Barn har ju en enastående förmåga att smutsa ner sig eller ha sönder sina kläder i lek och äventyr. Men ett litet hål kan du enkelt sy en tyglapp ovanpå med zickzack-söm i kanterna. Du kan även klippa tygbiten i en form som passar ditt barn eller klädplaggets stil. Exempelvis kan du klippa tyglappen i formen av ett hjärta eller ett katthuvud. Det gör att tyglappen blir mer som ett medveten stilval än en provisorisk lagning.

Stil & funktion

En annan fördel med att sy och skapa egna barnkläder är att du kan matcha dina barns stil med din egen. Du kanske inte själv gillar pastellfärger och den gulliga stilen på barn. Vill du hellre ha praktiska slitstarka barnkläder? Då kan du skapa det själv! Kläder som är anpassade för den vardag som dina barn har. Praktiskt på många olika sätt.