Överraska barnen med ett akvarium

Att skaffa akvarium är ett bra sätt att lära dina barn om hur man tar hand om ett husdjur. Fiskar kräver inte alltför mycket, det är bara akvariet som ska göras rent och fiskarna ska matas varje dag. Dessutom är det ju så fint att titta in i ett akvarium hemma, det är rogivande och avstressande.

Vad ska du tänka på när du skaffar ett akvarium? Jo, för det första köp inte ett som är för avancerat för barnen och dig att underhålla. Se till att ha en plats där du kan ställa akvariet så det smälter in fint. Ge det ännu mer uppmärksamhet med vacker akvariebelysning så ser det ut som en levande tavla.

Så lär du barnen att handskas med fiskar

Även om du inte kan kela med fiskar på samma sätt som du kan med pälsdjur så är det faktiskt riktigt kul för både barn och vuxna att både titta in i akvariet och ta hand om det som finns därinne. Att skaffa fiskar är en riktigt bra start för barn som börjar tjata om husdjur. På så sätt lär du dem långsamt att handskas med djur innan du kanske övergår till att ge dem en hund eller en kanin eller något liknande. Många skolor eller förskolor har faktiskt akvarium för att lära barn hur man tar hand om djur och att lär dem att ta ansvar. Det är väldigt nyttigt för barn att få ett husdjur eftersom det leder till snabbare utveckling, barn lär sig också att tolka kroppsspråk lättare senare både hos djur och människor. Men vad ska du först säga till dem angående akvariet?

  • Fiskar är också djur så skräm dem inte!
  • Mata dem med rätt mängd mat.
  • Låt barnen fylla akvariet steg för steg genom att sätta i växter, montera dit syrepumpen och sist lägga ner fiskarna försiktigt.

Du kan även köpa böcker om akvariefiskar så barnen lär sig mer om varje art samt vilka arter som passar ihop och hur man faktiskt kan tyda fiskarnas kroppsspråk. Ja du läste rätt, fiskar är väldigt duktiga att kommunicera med kroppen. De är ärligt talat riktigt smarta djur.

Det kan du ha i ditt akvarium

Se till att ha fiskar som trivs ihop i akvariet. Vissa fiskar äter upp varandra och är alltså kannibaler. Andra tycker bara inte om att vistas i samma vatten. I djuraffären kan du fråga personalen vilka fiskar som är populära och vilka som går bäst ihop. Det kan ju också hända att de parar sig så du får fler småfiskar allteftersom. Saker du kan sätta in i akvariet är olika växter som fiskarna trivs med. Även sand i botten, grus och inte minst små gömställen i form av grottor älskar fiskar. Då kan de gömma sig och ta skydd för natten. Allt detta är även dekoration och om du dessutom sätter i vacker akvariebelysning så får du ett vackert sken både dag och natt från ditt akvarium. Barnen kommer med all säkerhet vilja stå framför glaset och kika under lång tid.